کرم روده یا آسکاریس
کرم معمولی روده انسان و خوک یا آسکاریس لومبریکوئیدس یکی از نمونه بارز رده لوله سانان یا کرمهای لولهای است. لوله سانان در میان جانواران پر یاخته از حیث تعداد ، بعد از حشرات شاید مقام دوم را داشته باشند. بسیاری از آنها در آب یا خاک بطور آزاد زندگی میکنند و بسیاری دیگر نیز در بافتها یا مایعات جانوران و گیاهان به حالت انگل به سر میبرند.
ساختمان کرم روده
طول کرم ماده ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر است و حداکثر قطر آن در حدود ۶٫۵ میلیمتر است. اندازه نر کوچکتر و طول آن از ۱۵ تا ۵ سانتیمتر است. نمونههای تازه به رنگ زرد تا میخکی است. بدن حیوان لولهای و باریک است و در هر دو انتها نازک میشود. پوشش بدن از کوتیکول صاف است که دارای خطوط کوچک میباشد. چهار خط طولی سفید رنگ در طول بدن امتداد مییابد. دهان در انتهای قدامی میان سه لب مدور باز میشود.
مخرج عبارت از یک شکاف عرضی است که نزدیک انتهای خلفی در سطح شکمی قرار دارد. انتهای خلفی کرم نر کاملا خمیده بوده و دارای دو سیخک تناسلی میباشد که از سوراخ تناسلی نر واقع در داخل مخرج بیرون میآید. کرم ماده راست تر بوده و منفذ تناسلی آن در وسط سطح شکمی و در فاصله ۱٫۳ از انتهای قدامی بدنش واقع است.
لوله گوارش
لوله گوارش جانور راست بوده و در طول بدن کشیده میشود. این لوله دارای قسمتهای زیر است.
دهان
یک حفره دهانی
حلق عضلانی یا مری به درازای تقریبا ۱۳ میلیمتر که عمل آن مکیدن و کشیدن غذا است.
یک روده باریک و دراز که غیر عضلانی است و از لایهای مرکب از سلولهای آندودرمی بلند که غذای گوارش یافته را جذب میکند، تشکیل و از خارج بوسیله کوتیکولی پوشیده شده است.
یک روده راست کوتاه که مواد زاید را از مخرج تخلیه میکند.
سایر دستگاهها
اندامهای گردش خون و دمزدن در حیوان وجود ندارد. قسمت داخلی هر خط جانبی دارای یک مجرای وازنشی (دفعی) است. هر دو مجرای وازنشی از سوراخ کوچکی واقع در پشت دهان و در وسط سطح شکمی به خارج تخلیه میشود. یک حلقه عصبی اطراف مری را احاطه میکند. این حلقه عصبی به ۶ عصب قدامی کوتاه و ۶ طناب عصبی خافی متصل میگردد. یک طناب عصبی بزرگتر پشتی و یکی هم شکمی در امتداد خط طولی بدن قرار دارد. برآمدگیهای مختلف که در سطح بدن وجود دارد، احتمالا عمل حسی را انجام میدهد.
دستگاه تولید مثل
هر اندام تولید مثل عبارت از لوله باریکی است که انتهای داخلی آن مسدود بوده و قطر آن تدریجا زیاد میشود. غدد تناسلی و مجرای تولید مثل به هم متصل و ممتد میباشد. دستگاه تولید مثل نر شامل بیضه ، مجرای ناقل اسپرمی ، کیسه اسپرمی ، مجرای انزالی و کیسه محتوی دو سیخک تناسلی است. دستگاه تولید مثل ماده شامل ۲ تخمدان ، یک اویدکت یا لوله تخمی و یک رحم است.
دو شاخه رحم هم در یک مهبل کوتاه به هم متصل میشود. مهبل به منفذ تناسلی ماده باز میگردد. کرمهای نر و ماده در داخل روده میزبان جفت گیری میکنند. یک ماده بزرگ میتواند یکباره حاوی ۲۷۰۰۰۰۰۰ (بیست و هفت میلیون) تخم باشد و روزانه دویست هزار یا بیشتر تخم بگذارد. تخمها از حیوان ماده خارج شده و به داخل روده میزبان میریزد و همراه با مدفوع بیرون میریزد.
وضع طبیعی
کرم روده یا آسکاریس انگلی است که در روده میزبانش زندگی میکند و به همین جهت تعیین اعمال مختلف زیستی یک انگل داخلی هنگامی که در مسکن طبیعی خود به سر میبرد، کار مشکلی است. لذا احتمال دارد که استنباطات زیر درست باشد.
کوتیکول کرم زنده را در برابر شیرههای گوارشی میزبان حفظ میکند.
غذا از مواد نیمه مایع روده میزبان بدست میآید و بوسیله مری عضلانی کرم به داخل کشیده میشود. پس از گوارش از دیواره روده عبور کرده به توسط مایع موجود در فضای بدنی در بافتهای دیگر توزیع و تقسیم میگردد.
تنفس به شکستن یا تجزیه شدن گلیکوژن در داخل بدن کرم بستگی دارد. زیرا اکسیژن آزاد محتویات روده میزبان بسیار کم است.
سیر تکاملی
قبل از آن که تخمها بتوانند میزبان دیگری را آلوده کنند، لازم است از نظر سیر تکاملی مرحلهای را بگذراند. همچنین تخمهای مزبور در شرایط نامساعد مثلا سرما میتوانند ماههای بسیاری در حال بی حرکتی و خواب باقی ماند. سیر تکاملی در جای گرم ، مرطوب و سایه دار به ۲ یا ۳ هفته وقت احتیاج دارد. اگر این تخمهای جنین دار (حاوی کرمهای جنینی) بوسیله میزبان مناسبی ، ضمن غذا یا آب خورده شود، به طرف معده حرکت میکند و در آنجا لاروها از تخم بیرون میآیند و به داخل سیاهرگها یا عروق لنفی دیواره روده نفوذ مینمایند.
سپس به طرف کبد و قلب و مویرگهای ریوی به گردش در میآیند و ضمنا از لحاظ اندازه نیز بزرگ میشوند. ظرف چند روز لاروها به داخل راهها یا گذرگاههای هوایی آمده از نای ، مری و معده مجددا به طرف روده حرکت میکنند. در روده به صورت کرم رسیده و بالغ در میآیند. برای تکمیل و اتمام دوره زندگی کرم روده میزبان واسطه لازم نیست.
میزبان کرم آسکاریس
میزبان این کرم انسان و خوک میباشد. کرمهایی که در انسان و خوک وجود دارند، از نظر ساختمانی به هم شبیهاند، ولی از نظر فیزیولوژیکی اختلاف دارند. بدین ترتیب که تخمهای آلوده کننده کرم روده انسانی (کرم روده اطفال) معمولا در خوکها تولید کرم نمیکنند و بر عکس خوکهای جوان (بچه خوک ) معمولا لاروها را از خاکهای آلوده در طویله یا از پستان کثیف ماده خوک در موقع شیر خوردن میگیرند. خوکهای بالغ در برابر آلودگی نسبتا مصون هستند.
آلودگی انسان به کرم روده امر شایع و رایج است و اکثر مردم نواحی روستایی مبتلا هستند. کرمها ممکن است ترشحات سمی در روده تولید کنند یا به علت کثرت تعداد کرمها در روده ، مانع و انسداد بوجود آید. گاهی اوقات کرمها به طرف دهان یا بینی مهاجرت میکنند و حتی دیواره روده را به منظور رسیدن به سایر اندامها سوراخ میکنند. از این رو کسالت وخیم و یا مرگ را برای میزبان به بار میآورند.
عوارض آسکاریدوز
وجود تعداد زیاد کرم آسکاریس ، مهاجرت و یا تجمع آنها در رودهها گاهی سبب ایجاد عوارض شدید میشود. این عوارض عبارتند از انسداد رودهها ، ابتلای کیسه صفرا ، پانکراتیت و آپاندیست حاد و سوراخ شدن رودهها. علایم انسداد روده ها شامل درد ناگهانی و پیچش شکم همراه با استفراغ ، اتساع شکم و مشاهده انسداد در عکسبرداری با اشعه ایکس است.
تشخیص
تشخیص آلودگی به کرم بالغ با آزمایش مدفوع و مشاهده تخم به آسانی صورت میگیرد . در این مرحله تشخیص انسداد روده به علت آسکاریس با لمس شکم و تودههای نرم و متحرک در زیر انگشتان ممکن است. تشخیص استقرار کرم آسکاریس در محلهای دیگر بدن فقط در هنگام عمل جراحی امکان دارد. بهترین روش آزمایش مدفوع برای تشخیص آسکاریس استفاده از روش کاتوکاتز است.
درمان
چند داروی موثر بر آسکاریس عبارتند از: ترکیب مبندازول ، ترکیب لوامیزول و ترکیبات پیرانتل پاموت.
نظرات شما عزیزان: